“Mijn grootste zorg is de plastic soep”

Door: werkgroep Ho! Net un’e Kliko! Balk-Harich-Ruigahuizen

Bijna aan het eind van het campagnejaar maakte de Werkgroep Ho! Net yn ‘e Kliko! voor Balk-Harich-Ruigahuizen weer een prijswinnaar blij met 50 euro. Dit bedrag staat symbool voor de besparing wanneer er minder restafval hoeft te worden opgehaald en verwerkt. De Balkster prijswinnaars Saskia Koree en haar zoon Maurice waren superblij en zelfs een beetje beduusd van deze verrassing.

Onze mooie planeet
Saskia kwam meteen met een waslijst aan tips voor een beter milieu. Pak de fiets, douche niet te lang, haal opladers uit het stopcontact, zet de tv niet op stand-by, zet de verwarming op tijd lager. Het kleine emmertje voor het GFT-afval dat de gemeente huis-aan-huis uitreikte, staat bij haar op het aanrecht en wordt goed gebruikt. De Kliko en de groene bak staan meteen om de hoek van de achterdeur. Zo is afval scheiden een makkie. Saskia kreeg van huis uit mee om zuinig om te gaan met de aarde. Zeker voor de toekomst van onze kinderen.

Plastic flesjes
Haar grootste zorg is het vele plastic dat in de oceanen drijft. Vogels, vissen en alle andere zeedieren moeten leven in een vuilnisbelt die van ons zwerfafval komt. Saskia pleit fel: “Stop met het kopen van steeds nieuwe plastic flesjes met water. Ons kraanwater is superschoon en lekker. Er zijn leuke waterflessen te koop die je steeds kan bijvullen. Dat is ook nog eens goedkoper.”

Het stokje overnemen
Bijna 400 huishoudens uit Balk, Harich, Ruigahuizen doen dit jaar mee aan de campagne Ho! Net yn’e Kliko! Komend jaar kan dezelfde campagne ook in de andere dorpen van De Fryske Marren worden uitgevoerd. Het enige dat nodig is, is een groepje enthousiaste inwoners die een jaar de kar willen trekken. De gemeente is blij met het resultaat in Balk, Harich en Ruigahuizen. Ze heeft voor nieuwe werkgroepen ook ondersteuning geregeld. Informatie kan worden opgevraagd via info@netwerkduurzamedorpen.nl.